Joods Werkdorp goed bezocht tijdens Open Joodse Huizen

Op 5 mei 2024 gaf Joel Cahen, oud directeur van het Joods Museum, in het Joods Werkdorp rondleidingen in het kader van Open Joodse Huizen| Huizen van Verzet.

Hij vertelde aanwezigen over de plek, het gebouw,  haar geschiedenis en haar bewoners. Tijdens Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet worden in heel het land verhalen verteld in de huizen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder is dat je als bezoeker te gast bent in zo een huis of pand in de setting van dat huis of  gebouw luistert naar de persoonlijke, ontroerende en vaak opmerkelijke geschiedenissen die plaatsvonden achter de  voordeur. Kijk voor meer info op www.openjoodsehuizen.nl

Het Joods Werkdorp was een in nood geboren vernieuwend en reddend initiatief

Het Joods Werkdorp was een zeer vernieuwend initiatief waardoor vanaf 1933-1940 veel jonge Joodse vluchtelingen konden worden gered.  Zij kregen er een opleiding om zich daarmee elders te kunnen vestigen. Toen Nederland in 1940 in de handen van de Duitse bezetters kwam, verbleven nog 300 joden in het Werkdorp. Zoals ook verteld in de recente TV-Serie “De Joodse Raad” , viel een deel van in  handen van de Nazi’s. De rest ontkwam. Uiteindelijk werden in het Joods Werkdorp ongeveer 600 jonge joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk gered. Na de bevrijding werd het Joods Werkdorp eerst Landbouwproefstation voor de Wageningse Hogeschool. Opnieuw kreeg het toen een toekomstgerichte functie. In 1989 trokken de Galeristen Geert van Beijeren & Adriaan van Ravesteijn,  pioniers van de moderne conceptuele en zero kunst in het pand met hun Galerie Art en Project. (Twee van door een kunstenaar gemaakte werken zijn nog steeds in het pand te zien)  Na hen kocht ontwikkelaar Joep Karel het pand om er achter Logiesgebouwen voor arbeidsmigranten te bouwen en het Gemeenschapsgebouw tot Herinnering centrum/museum te maken.

Over de organisatie

In Slootdorp, gemeente Hollands Kroon werd Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet in 2024 georganiseerd door de Stichting Cultureel centrum Het Joods Werkdorp met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum.

OJH in 18 steden
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet vond dit jaar  behalve hier in Slootdorp ook (weer) plaats in Amsterdam, Assen, Bergen op Zoom, Borculo, Den Haag, Deventer, Emmen, Gorinchem, Gouda, Groningen, Haarlem, Hoorn, Nijmegen, Steenwijk, Utrecht, Wageningen, Winterswijk en Zaanstad.  Kijk voor het overzicht op www.jck.nl/openjoodsehuizen.

De StichtingCultureel centrum Het Joods Werkdorp heeft ten doel het werven en beheren van gelden voor de inrichting en ontwikkeling van het Cultureel centrum Het Joods Werkdorp, de exploitatie van het museum en Herinnering-Centrum in het Hoofdgebouw (ook bekend als het Gemeenschapshuis, Nieuwe Sluizerweg 42, Slootdorp, Gemeente Hollands Kroon) van het voormalig Joods Werkdorp en voorts al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.